Asset Publisher Asset Publisher

Sale conditions

Sale conditions of wood are specified by the regulation of Director – General of the Sate Forests.

Within the framework of the individual sale , the foresters try to meet the fast growing demand, because more and more people use wood in order to heat their houses. Contrary to general opinion, these are not only village people, even though they prevail among recipients. The growth of firewood demand is the result of occurrence of new housing estates built in the suburbs of large agglomerations, where houses are usually equipped in fireplace heating installations.

Firewood is not only the most ecological heat source, but also is much more attractive in respect of relation of price and electric efficiency, rather than cola, oil, gas or electric power.

In recent years, the Sate Forests increased the sale of firewood of one third – up to over 4 million cubic meters annually. Firewood is not only the most ecological heat source, but also is much more attractive in respect of relation of price and electric efficiency, rather than cola, oil, gas or electric power. Some of customers choose already prepared and cut into pieces wood, the others very willingly obtain it by themselves after arranging all details and fulfilling particular safety conditions, and after paying the fee; that concerns mainly so called "thinnings". Such a raw material is very cheap, that is why many people from village areas profit from such possibility.


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Karp z lasu …….i wiesz co jesz!!!

Karp z lasu …….i wiesz co jesz!!!

Jak co roku w okresie przedświątecznym odbywają się  odłowy karpia z Leśnego Gospodarstwa Rybackiego Wierzchosławice. Tego roku na  nasze stoły trafi około 35 ton  królewskiego karpia handlowego, najbardziej kojarzonego  z Bożym Narodzeniem, ponadto amur, szczupak oraz tołpyga. Kilka miesięcy temu sytuacja nie wyglądała wcale tak różowo, wszystkiemu winna była susza hydrologiczna mogąca spowodować tzw. „przyduchę” w porę reagując na upały  ratowaliśmy karpie przepompowując wodę do zbiorników. Koszty wyhodowania ryb będzie  jednak w efekcie wyższy, a to przełożyło się również na ich cenę. Za kilogram karpia rodem z Wierzchosławic trzeba w tym roku zapłacić o 60 groszy więcej niż przed rokiem. 


Nasz karp nie bez powodu nazywany jest królewskim, hodowany jest w naturalnych warunkach, w śródleśnych stawach zasilanych krystalicznie czystą wodą. Nie stosujemy tu żadnych polepszaczy czy stymulatorów wzrostu, ryby pochodzą ze stawów o bardzo dobrej kulturze, żywione wyłącznie ziarnami zbóż, cechują się niepowtarzalnym smakiem znanym i cenionym od wielu lat przez naszych stałych odbiorców. Ryby od ponad miesiąca czekają na sprzedaż w specjalnych stawach - magazynach, nazywanych „zimochowami”, gdzie oczyszczają się z mułu. 


Hodowla karpia w lasach wierzchosławickich ma ponad pięćsetletnią tradycję, sięgającą XV wieku. Wówczas biskupi krakowscy (ówcześni właściciele dóbr radłowskich) zezwolili na założenie pierwszych stawów karpiowych na terenie Puszczy Radłowskiej. Obecnie zarządza nimi Nadleśnictwo Dąbrowa Tarnowska. Gospodarstwo Rybackie obejmuje w sumie teren ponad 114 hektarów, z czego same zbiorniki zajmują 70 hektarów. Karpie z Wierzchosławic można kupić nie tylko w Gospodarstwie Rybackim Lasów Państwowych w Dwudniakach, ale również na wielu targowiskach w całym regionie tarnowskim.


Damian Kosierb
Kierownik Gospodarstwa Rybackiego
Nadleśnictwo Dąbrowa Tarnowska

 

fot. Stanisław Kocwin, Damian Kosierb