Wydawca treści
Karp z lasu …….i wiesz co jesz!!!
Jak co roku w okresie przedświątecznym odbywają się odłowy karpia z Leśnego Gospodarstwa Rybackiego Wierzchosławice. Tego roku na nasze stoły trafi około 35 ton królewskiego karpia handlowego, najbardziej kojarzonego z Bożym Narodzeniem, ponadto amur, szczupak oraz tołpyga. Kilka miesięcy temu sytuacja nie wyglądała wcale tak różowo, wszystkiemu winna była susza hydrologiczna mogąca spowodować tzw. „przyduchę” w porę reagując na upały ratowaliśmy karpie przepompowując wodę do zbiorników. Koszty wyhodowania ryb będzie jednak w efekcie wyższy, a to przełożyło się również na ich cenę. Za kilogram karpia rodem z Wierzchosławic trzeba w tym roku zapłacić o 60 groszy więcej niż przed rokiem.
Nasz karp nie bez powodu nazywany jest królewskim, hodowany jest w naturalnych warunkach, w śródleśnych stawach zasilanych krystalicznie czystą wodą. Nie stosujemy tu żadnych polepszaczy czy stymulatorów wzrostu, ryby pochodzą ze stawów o bardzo dobrej kulturze, żywione wyłącznie ziarnami zbóż, cechują się niepowtarzalnym smakiem znanym i cenionym od wielu lat przez naszych stałych odbiorców. Ryby od ponad miesiąca czekają na sprzedaż w specjalnych stawach - magazynach, nazywanych „zimochowami”, gdzie oczyszczają się z mułu.
Hodowla karpia w lasach wierzchosławickich ma ponad pięćsetletnią tradycję, sięgającą XV wieku. Wówczas biskupi krakowscy (ówcześni właściciele dóbr radłowskich) zezwolili na założenie pierwszych stawów karpiowych na terenie Puszczy Radłowskiej. Obecnie zarządza nimi Nadleśnictwo Dąbrowa Tarnowska. Gospodarstwo Rybackie obejmuje w sumie teren ponad 114 hektarów, z czego same zbiorniki zajmują 70 hektarów. Karpie z Wierzchosławic można kupić nie tylko w Gospodarstwie Rybackim Lasów Państwowych w Dwudniakach, ale również na wielu targowiskach w całym regionie tarnowskim.
Damian Kosierb
Kierownik Gospodarstwa Rybackiego
Nadleśnictwo Dąbrowa Tarnowska
fot. Stanisław Kocwin, Damian Kosierb
Gospodarka rybacka
Wydzielone gospodarstwo rybackie Nadleśnictwa Dąbrowa Tarnowska w Wierzchosławicach ma powierzchnię 107 ha, z czego 69 ha to powierzchnia użytkowa stawów rybnych.
Produkcja prowadzona jest na stawach o wdzięcznych nazwach: Wróblik, Maruszka, Błotnica, Okniska, Stradowski, a ich obecność w lesie jest nieodłącznym elementem krajobrazu lasów wierzchosławickich. Produkcja roczna wynosi około 90 ton karpia - narybku, kroczka i ryby handlowej. Dodatkowo hodowanymi gatunkami ryb są amur, tołpyga i szczupak. Corocznie karpie z naszych stawów trafiają na wigilijne stoły mieszkańców Tarnowa i jego okolic.